Zupa krem z kukurydzy

IMG_20170306_195526_204Tradycyjny przepis amerykański – nieco przez nas zmodyfikowany 🙂

Składniki:

  • Kukurydza konserwowa🌽, 500 g
  • Włoszczyzna: kawałek pora, selera, kapusty, marchew, pietruszką
  • Liść laurowy, 1 sztuka
  • Ziele angielskie, kilka ziarenek
  • Cebula, 1/2 sztuki
  • Chili, szczypta
  • Imbir, szczypta
  • Masło klarowane lub olej rzepakowy, 1 łyżka
  • Opcjonalnie: suszona włoszczyzna
  • Opcjonalnie: Warzyw Kubek Por-Czosnek-Cebula
  • Opcjonalnie: ser do posypania

Przygotowanie:

  1. Włoszczyznę zalać wodą (500 ml), dodać ziele angielskie i liść laurowy, gotować, aż warzywa zmiękną. Można na tym etapie dosypać suszoną włoszczyznę.
  2. Cebulę zeszklić na tłuszczu, dodać chili oraz imbir, wymieszać.
  3. Cebulę zalać odcedzonym bulionem. Ja pozostawiłam suszoną włoszczyznę i niewielki kawałek marchewki do smaku.
  4. Dosypać do zupy kukurydzę i gotować do miękkości około 15 minut.
  5. Można w tym momencie dodać Warzyw Kubek lub po prostu doprawić ulubionymi przyprawami.
  6. Zupę zblenduj. Jeśli jest zbyt gęsta, dolej trochę wody.
  7. Przed podaniem zupę posypać startym serem.

Jedna porcja zupy to ok. 180 kcal!

kukurydzka

 

0 thoughts on “Zupa krem z kukurydzy

  1. Kiedyś już sama nazwa „zupa – krem” mnie odstraszała, ale z czasem przekonałam się i nawet polubiłam! A że kukurydzę bardzo lubię – to czemu nie? 🙂

  2. Uwielbiam zupy krem 🙂 Jeszcze nie robiłam kremu z kukurydzy, ale na pewno spróbuję. Fajnie, że są proste składniki. Kukurydza sprawi, że będzie na słodko 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *