Szybkie pankejki na kefirze

Kiedy za oknem gorąco, nie mamy ochoty zbyt długo stać w kuchni. Mamy na to rozwiązanie – ekspresowe pankejki w 5 minut! Robi się je naprawdę szybko, bez konieczności używania miksera czy nawet rozdzielania jaj.

Szybkie pankejki na kefirze

PSX_20190615_111630.jpg

Składniki na 2 porcje:

  • 100 g kefiru
  • 1 jajko
  • 75 g mąki orkiszowej jasnej
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki erytrolu lub innego słodzidła
  • Łyżeczka masła

Co potrzebujemy:

  • Miska
  • Trzepaczka
  • Patelnia

Sposób przygotowania:

Do miski wlewamy kefir i wbijamy jajko. Mieszamy trzepaczką. Następnie dodajemy mąkę, erytrol i proszek do pieczenia i ponownie mieszamy do połączenia składników i powstania gęstej masy. Na patelni rozgrzewamy masło. Łyżką nakładamy porcje ciasta i smażymy z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami, u nas truskawki, masło orzechowe i gorzka czekolada.

PSX_20190615_104645.jpg

Wartość odżywcza 1 porcji (bez dodatków):

  • Kcal 220 kcal
  • Białko 9,5 g
  • Węglowodany 26 g
  • Tłuszcze 8 g
  • Błonnik 3,3 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *