Środy z chorobami dietozależnymi: choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy

Większość wrzodów żołądka i dwunastnicy spowodowana jest bakteriami Helicobacter pylori. Nieleczona infekcja może trwać całe życie, zwłaszcza, że do zakażenia najczęściej dochodzi w dzieciństwie, a służy mu zła higiena i trudne warunki bytowe. Źródłem zakażenia przeważnie są wydzieliny i wydaliny z przewodu pokarmowego. Choroba charakteryzuje się tworzeniem się ubytków w błonie śluzowej żołądka lub dwunastnicy.

Choroba może przebiegać bezobjawowo lub charakteryzować się okresowym bólem w nadbrzuszu (szczególnie wiosną i jesienią). Bóle mogą trwać kilka tygodni. Nasilają się zwykle 30 minut po zjedzeniu posiłku (choroba wrzodowa żołądka) lub 2-3 godziny po posiłku (choroba wrzodowa dwunastnicy). Jeśli chodzi o chorobę wrzodową dwunastnicy, to bardzo często ból pojawia się na czczo i w nocy. Pomiędzy okresami bólu chory może cierpieć na pieczenie w nadbrzuszu, zgagę, puste odbijanie, nudności, wymioty i zaparcia.

Dieta:

  • eliminacja produktów, które nasilają dolegliwości, powodują zgagę, wzdęcia, odbijania i bóle brzucha;
  • warzywa i owoce w formie gotowanych przecierów i rozcieńczonych soków;
  • posiłki co 3-4 godziny, nie więcej niż 5 razy dziennie;
  • dieta lekkostrawna;
  • posiłki spożywane bez pośpiechu, o stałych porach.

Na podstawie: H. Ciborowska, A. Rudnicka „Dietetyka, żywienie zdrowego i chorego człowieka”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *