Domowy wege krupnik z kaszą jaglaną

28460744_10215535689455502_1529525265_o.jpg

Pyszny, domowy krupnik w wersji wegańskiej – łatwostrawny, a przy tym gęsty i pożywny 🙂

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut
1 porcja to ok. 240 kcal.

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 5 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 plaster selera
  • 1 kawałek kapusty włoskiej
  • 1 mała cebula
  • 1 mały kawałek pora
  • 1 gałązka lubczyku
  • 4 liście laurowe
  • 5-10 ziarenek ziela angielskiego
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego.

Przygotowanie:

  1. Marchewki, seler i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Podsmaż chwilę na oleju.
  2. Zalej warzywa wodą (ok. 2,5 litra). Dodaj pokrojonego pora, kapustę, cebulę oraz lubczyk, liście laurowe, ziele angielskie. Przypraw do smaku.
  3. Zagotuj, wsyp kaszę jaglaną. Gotuj na małym ogniu, aż kasza będzie miękka (ok. 20 minut).
  4. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj. Dodaj do zupy przed podaniem.

28312696_10215535689335499_1721629519_o.jpg

krupnik

1 thought on “Domowy wege krupnik z kaszą jaglaną

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *